Jak pečovat a vybrat vhodné krmivo pro holoubata?

Zabýváte se chovem holubů nebo o něm uvažujete? V našem blogu budeme uveřejňovat články jak pečovat o Vaše opeřené miláčky.

V prvních dnech po odstavení holoubat od rodičů dbáme na to, aby holoubata měla volný přístup k vodě. Holoubata pozorujeme, pokud se nám některé zdá apatické namočíme mu zobák do vody, aby se naučilo pít. Poté získá holoubě i chuť na krmivo! 

V prvních dnech po odstavení podáváme holoubatům krmivo spíše s drobnými semeny, menším hráškem a peluškou. Takové je např. krmivo BK-M - Bez kukuřice Mladí, nebo MR-100 Bílkovina od firmy Mrowca. 

Jak jsou holoubata starší můžeme přejít na krmivo MR Junior s drobnou kukuřicí. 
Asi tři týdny po odstavení holoubat doporučujeme podávat sypké pivovarské kvasnice. Krmivo navlhčíme olejem česnekovým, nebo oreganovým. Jednu polévkovou lžíci kvasnic nasypeme na 1 kg navlhčeného krmiva a zamícháme. Necháme cca 15 minut odstát a pak podáváme do krmítka.

Tím zajistíme holoubatům jeden z nejlepších přírodních zdrojů k doplnění vitamínů B a to včetně B12. Z výčtu minerálních látek je dobré zdůraznit obsah hořčíku, vápníku, železa nebo draslíku či selenu. Zároveň jsou kvasnice vyváženým zdrojem esenciálních aminokyselin. Ty jsou pro fungování organismu nepostradatelné.